28 septembrie – Ziua limbii cehe

Ziua limbii cehe este sărbătorită în România la 28 septembrie.

A fost instituită prin Legea nr. 130/2014 din 8 octombrie 2014, care stipulează că, în fiecare an, la această dată, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii şi în instituţiile de învăţământ în care se predă limba cehă ca limbă maternă. De asemenea, la organizarea acestor evenimente pot contribui şi autorităţile centrale şi locale.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), Merka Adrian Miroslav, care susţinea că “o naţiune există, în primul rând, datorită limbii”, astfel instituirea Zilei limbii cehe ar reprezenta un “eveniment semnificativ” pentru cehii din România.

Prima Cameră sesizată în acest caz a fost Senatul, care a adoptat, la 9 septembrie 2014, propunerea legislativă privind instituirea Zilei limbii cehe la 28 septembrie. Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul decizional, la 30 septembrie 2014, iar la 7 octombrie 2014, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei limbii cehe. Legea nr. 130/2014 a fost adoptată de Parlamentul României la 8 octombrie 2014 şi publicată în Monitorul Oficial la 10 octombrie 2014.

Sursa: Agerpres.ro