China a adoptat legea securităţii pentru Hong Kong

Congresul Naţional al Poporului, organul legislativ din China, a adoptat joi legea securităţii naţionale pentru Hong Kong, informează dpa, preluată de Agerpres. Prin această lege, China preia practic controlul total asupra teritoriului.

Legea chineză are precădere faţă de legislaţia internă din Hong Kong în privinţa acţiunilor apreciate drept ameninţări la adresa securităţii naţionale şi acţiuni de subminare a puterii de stat în teritoriul semiautonom Hong Kong. Potrivit CNN, adoptarea acestei legi este cea mai mare lovitură pe care o primește Hong Kong de la preluarea de teritoriului de către China, în 1997, de sub suveranitatea marii Britanii. 

Presa de stat chineză a anunţat că legea a fost adoptată în cadrul sesiunii parlamentare anuale. CNP are un rol în bună măsură formal, apreciază dpa, iar deciziile politice în China sunt luate de conducerea Partidului Comunist.

Reglementarea a declanşat noi proteste în Hong Kong şi a provocat reacţii critice din partea Statelor Unite, care consideră că Beijingul afectează astfel statutul de centru financiar internaţional al fostei colonii britanice.

Statele Unite sunt pe punctul de a revoca statutul special al Hong Kongului, deoarece teritoriul nu s-ar mai bucura de autonomia promisă de China. Este un prim răspuns la noua criză provocată de o lege controversată pe care Beijingul vrea s-o impună fostei colonii britanice.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a transmis Congresului o scrisoare în care spune că „nicio persoană rezonabilă nu mai poate spune astăzi că Hong Kong are o relație de autonomie față de China, având în vedere faptele de acolo”.

El a adăugat că noua lege „este ultima dintr-o serie de acțiuni care subminează autonomia și libertățile Hong Kongului”.

„China modelează Hong Kong după bunul plac, acum este clar”, a adăugat oficialul american, potrivit BBC.

Sursa: Digi24.ro