Paradoxul tabletelor din România. Numărul de elevi fără acces la online a crescut, deși s-au achiziționat și distribuit echipamente

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a semnalat duminică seara, la Digi24, un paradox: deși s-au achiziționat și distribuit tablete către elevi, numărul celor care nu ar avea acces la școala online a crescut față de cât se raportase anul trecut în aprilie. Ministrul crede că la baza acestei anomalii stă un management defectuos și promite o remediere cât mai rapidă a situației: nu numai inspectorii școlari, ci si directorii de școli vor fi desemnați prin examen. Ceilalți profesori titulari din școală ar putea avea și ei o pondere de 10 la sută în alegerea unui manager al instituției de învățământ.

Ministrul a mai anunțat că în aceste zile toate cele 250.000 de tablete achiziționate de Guvern vor ajunge „garantat” la elevi.

„În luna aprilie a acestui an s-a lansat o interogare către toţi cei care nu au echipamente. Rezultatul a fost: 233.000 de copii, de elevi, au declarat că nu au echipamente.

Guvernul, Ministerul Educaţiei a achiziţionat 250.000 de tablete – mai mult decât 233. 000 cât a asumat fiecare inspector general că ar fi necesarul, la el în judeţ, prin semnătură şi ştampilă. S-au distribuit aceste echipamente, s-au distribuit toate aceste echipamente la ora la care vorbim.

La finalul săptămânii trecute erau puţin peste 6 000 de tablete, ajunse la inspectorate, dar neridicate de elevi şi părinţi.

La începutul săptămânii viitoare garantat toate cele 250 000 de tablete vor ajunge la elevi.

Și totuşi, raportările de săptămâna trecută, în data de 6 ianuarie, în sistemul informatic, sunt următoarele: 237.000 de elevi fără acces la internet şi 287.000 de elevi fără tablete. Deci erau 233. 000 , s-au achiziţionat 250.000 de tablete şi au rămas 287.000 fără echipament”, a arătat ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Această situație se înregistrează în condițiile în care, în afara tabletelor achiziționate de Guvern, unele primării au cumpărat și distribuit tablete către elevi din fonduri propriii, la care se adaugă donațiile unor ONG-uri și companii.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că luni, după orele prânzului, așteaptă „o raportare cu privire la estimarea numărului de elevi aflați în situația de risc cu privire la neîncheierea situației pe semestrul I din cauza dificultăților înregistrate în procesul de predare online, inclusiv a dificultăților cu privire la accesul la echipamente”.  În funcție de amploarea rezultatului, va trebui să stabilim măsuri remediale, a mai spus ministrul.

În context, el a anunțat că în data de 4 februarie, în afara celor 250.000 de tablete achiziționate și livrate de Ministerul Educației, vor veni aproape 60.000 de laptopuri, care vor fi distribuite în 1.073 de licee.

Examen pentru directorii de școli

Întrebat cum își explică această situaţie cu tabletele, ministrul a spus că este vorba despre necesitatea profesionalizării managementului în educaţie.

Sorin Cîmpeanu a anunțat, în context, că managerii din sistem vor fi schimbaţi „printr-un concurs organizat într-o manieră extrem de relevantă, anul acesta”.

„După ce organizăm concursul pentru inspectorii generali și inspectorii generali adjuncți, pentru directori va trebui să avem o manieră foarte relevantă. Cu siguranță va fi un examen. Acel examen trebuie neapărat să scoată în evidență capacitatea lui, cunoașterea lui cu privire la legislația din educație, cu privire la toate aspectele manageriale, partea economică, tot ce înseamnă a fi manager. Asta poate să aibă o pondere de 70, de 80, de 90 la sută. Am venit cu o idee: să dai 10 la sută, în condițiile în care la examen ai luat această notă, să fie ales cel care este mai acceptat de către comunitatea de școală, formată de profesorii titluari cu normă întreagă. E o idee, alături de multe alte idei. Dar ceva trebuie să facem pentru profesionalizare”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Sursa: Digi24.ro